Два дни преди симптомите можеш да заразиш околните. Първите симптоми на

...
Два дни преди симптомите можеш да заразиш околните. Първите симптоми на
Коментари Харесай

Пулмолог за грипа: Два дни преди симптомите можеш да заразиш околните

„ Два дни преди признаците можеш да заразиш близките.  Първите признаци на грипа са доста отличителни - добре сте били денем, вечерта висока температура, болки в мускулите и ставите, главоболие, мощно изразена изнемощялост. Първото нещо, което поучавам пациента е да направи бърз смесен тест за COVID-19 и грип “.

 

Това сподели пулмологът доктор София Ангелова в предаването „ Тази събота “.

 

Д-р Красимир Кулински посъветва болните да не се самолекуват и незабавно да отидат на лекар

В първите часове грипният вирус може да не бъде уловен, по тази причина е добре след 48 часа да се направи още един тест.

За грипа има оръжие и е добре лекуването да стартира незабавно, сподели доктор Ангелова.

„ Tова са известните противогрипни лекарства , които ги има на всички места в аптеките и е хубаво да стартираме лекуването в първите 48 часа, тъй като пикът на развиването е тогава. При първите признаци на грип не е належащо да бързат към лекарските кабинети. Достатъчно е да се свържат с техния доктор, да създадат теста и те ще го улеснят с какво лекуване да се стартира. През 2009 година, когато върлуваше свинският грип, дкъсното започване на антивирусния медикамент избави човешки животи “, добави пулмологът.

В момента близо 2000 души боледуват от респираторни вируси

Кога би трябвало да се прибягва до антибиотик?

При първите вирусни признаци не би трябвало да се пие антибиотик, защото той удължава процеса на боледуване и потиска имунната система, предизвести доктор Ангелова.

„ Когато дадем антибиотик, ние унищожаваме пробиотичните бактерии и лишаваме организма от техните доста скъпи функционалности, една от които е да балансират имунната система. По този метод нашите кафези остават вяли, бавни и неспособни да се оправят с вируса. Докато пием антибиотик, вирусът работи и се получават затруднения, по този начин пораждат бронихити, бронхиолити и пневмонии. Тогава индивидът стартира да боледува не за 5-7 дни, а доста повече и получава кашлици, които не престават цялостен месец “, сподели още тя. 

Най-честото е пневмонията

В случаите на затруднения, пневмонии, бронхити, бронхиолити и вторични бактериални инфекции би трябвало да се направи рентгенография и тогава към този момент лекарят да изпише антибиотик.

Резистентност към антибиотици

В последно време идват от ден на ден пациенти, при които бактериите са резистентни, сподели доктор София Ангелова.

„ Като пулмолог се тормозя да не пристигна времето, когато ще знам по какъв начин да церя, само че няма да мога. В последните години няма нови антибиотични молекули. Ако позволим да се развие устойчивост към тези антибиотици, изключително хинолоновата група, тогава ще бъдем безсилни и ще губим човешки животи, тъй като не разполагаме с медикамент, който да убие тези бактерии “, предизвести пулмологът.

Устойчивите на антибиотици инфекции съставляват сериозна опасност за човешкото здраве

Как да засилим имунитета си?

„ Основното е уравновесеното хранене с трите нутриента – белтъци, въглехидрати и мазнини. Не е сезонът на диетите. Сега е времето, когато би трябвало да одобряваме белтъчна храна. На второ място са умерените физическите натоварвания. Науката потвърждава, че мощните физически тренировки подготвят към грип и вирусни инфекции. И трето – пълноценният сън “, уточни доктор София Ангелова.

На прага сме на грипна вълна и от ден на ден се замисляме по какъв начин да подсилим имунната си система

Тя още веднъж подсети какъв брой значимо е да носим защитни маски в поликлиниките, лечебните заведения и лекарските кабинети. По думите ѝ, когато и болният, и здравият човек носят маска заразяването се свежда до най-малко.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР